Zoeken van een huis

Ben je van plan om te gaan verhuizen, of ga je voor het eerst een huis kopen? Het zoeken van een huis kan op een aantal verschillende manieren, waarbij het vooral van belang is om goed van start te gaan. Zorg ervoor dat je weet waar je naar op zoek bent, of jullie elkaars wensen op elkaar af te stemmen.

Zoeken jullie een rijtjeshuis, een appartement of wellicht een twee-onder-een-kap? Dient er een mooie tuin aanwezig te zijn, of is het vooral de ligging ten opzichte van het stadscentrum die voor jullie van belang is? Zorg dat jullie weten waar je naar op zoek bent, aangezien het zoeken van een huis dan een stuk gemakkelijker zal verlopen.

Waar begin ik?

Het zoeken van een huis begint bij het op een rijtje zetten van jullie wensen. Vervolgens kunnen jullie gebruik maken van twee verschillende methoden:

  • Online een huis zoeken
  • Een huis zoeken via de makelaar

Het maakt in principe niet uit waar je mee begint. Heb je nog weinig ideeën over wat je zoekt? Dan is het wellicht slim om online eens voor wat oriëntatie te zorgen.

Online huis zoeken

Ga je online een huis zoeken? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de website www.funda.nl bezoekt, maar kijk daarnaast ook eens naar een website als www.vbo.nl, www.remax.nl en www.lmv.nl. Dit zijn websites waar je een uitgebreid aanbod aan beschikbare woningen kunt vinden. Spreken de woningen in het centrum van steden jullie aan, of zijn het vooral de meer afgelegen woningen met een mooie grote tuin? Kom er achter wat er beschikbaar is, wat jullie aanspreekt en wat dat moet kosten.

Huis zoeken via de makelaar

Jullie kunnen er daarnaast voor kiezen om een huis te zoeken via de makelaar. Dit brengt een stuk gemak met zich mee, maar houd er rekening mee dat een makelaar kosten in rekening brengt. Deze kosten bedragen over het algemeen 1,5 – 2% van de koopsom van de woning, waardoor dit aardig op kan lopen. De makelaarscourtage bedraagt een aanzienlijk bedrag, al kan de makelaar jullie natuurlijk ook helpen bij het onderhandelen over de uiteindelijke koopsom. Slaagt de makelaar erin om er een deel van de vraagprijs af te onderhandelen? Dan verdienen jullie de kosten gemakkelijk terug.