Hypotheekvorm bepalen

Wil je de hypotheekvorm bepalen, omdat je op zoek bent naar een geschikte financiering voor je woning? Je kunt advies inwinnen bij o.a. de volgende partijen:

  • Erkend Hypotheekadviseurs
  • Banken en verzekeringsmaatschappijen
  • Onafhankelijke adviesbureaus

Houd er rekening mee dat de banken over het algemeen het minst rekenen voor een hypotheekadvies, maar dat je hier doorgaans vast zit aan de producten die zij zelf te bieden hebben. Je kunt daarnaast ook kiezen voor onafhankelijke adviesbureaus. Ook kun je kiezen voor zelfstandige Erkende Hypotheekadviseurs.

Annuïteiten hypotheek

De meeste mensen sluiten op dit moment een annuïteiten hypotheek af. Dit is een hypotheek waarbij je de volledige hypotheekschuld in 30 jaar aflost. Je betaalt maandelijks een combinatie van rente en aflossing, bij elkaar opgeteld de bruto maandlast. Tijdens de looptijd blijft deze bruto maandlast steeds gelijk. Houd er rekening mee dat de netto maandlasten zullen stijgen, aangezien het rentedeel maandelijks kleiner wordt en je belastingvoordeel dus steeds minder wordt.

Lineaire hypotheek

Daarnaast kun je kiezen voor een lineaire hypotheek, aangezien je daarmee net als met de annuïtaire hypotheek in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Je lost de hypotheekschuld opnieuw in 30 jaar af, maar dat doe je dit keer met een vast bedrag aan maandelijkse aflossing. Het rentedeel wordt steeds een beetje kleiner, waardoor zowel de bruto als de netto maandlasten maandelijks afnemen. Houd er rekening mee dat je de eerste jaren te maken hebt met een hoge maandlast, terwijl het inkomen zich over het algemeen in een tegengestelde richting zal ontwikkelen.

Aflossingsvrije hypotheek

Ten derde kun je kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, bijvoorbeeld in combinatie met een spaar-, verzekerings- of beleggingsproduct. Houd er dan wel rekening mee dat je vanaf 1 januari 2013 niet langer in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek als je niet aflost. Aan de andere kant profiteer je van een relatief lage maandlast, aangezien je alleen maar rente hoeft te betalen. Je lost de schuld aan het eind van de looptijd in 1x af, eventueel met de verkoop van de woning. Het is een hypotheekvorm die vooral in de jaren ’90 en ’00 erg populair was, al heeft dit de oplopende schulden en daarmee de uiteindelijke kredietcrisis in de hand gewerkt.