Starters zetten steeds meer geld opzij

Starters op de huizenmarkt die binnen een jaar hun eerste huis willen kopen, zetten hiervoor steeds meer geld opzij. Een opvallende trend is dat toetreders tot de huizenmarkt dit in toenemende mate deels met eigen geld doen. Ruim driekwart van de mensen die voor het eerst een huis kopt bekostigt dit gedeeltelijk met eigen spaargeld. Dit blijkt uit het Woonpeil van Vereniging Eigen Huis.

Eigen geld steeds belangrijker

In Nederland golden tot voor kort zeer soepele regels voor het financieren van een eigen huis met hypotheek. Zo kon er, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, meer dan 100% van de woningwaarde worden gefinancierd. De maximale leensom gaat terug van voorheen 105% naar 100% in 2018. Het verminderen van de maximale hypotheek betekent dat kosten voor het opknappen, inrichtingen en de kosten voor de hypotheekadviseur uit eigen zak moeten worden betaald.

Je ouders kunnen je eventueel ook geld lenen voor financiering van je huis of de inrichting ervan. Vraag je hypotheekadviseur om advies, zodat het zowel voor jezelf als voor je ouders een gunstige situatie betreft, ook belastingtechnisch.

Als je als starter net een beetje hypotheek te kort komt om je eerste huis te kunnen kopen (zo rond de 20.000 euro te weinig), kun je ook bij je gemeente informeren naar een Starterslening. Dit is een aanvullende lening naast je hypotheek, waar wel bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn (o.a. minimaal een HBO opleiding). Deze voorwaarden verschillen per gemeente.