Bouwkundige keuring

Wil je een bouwkundige keuring laten uitvoeren, bijvoorbeeld omdat je een wat oudere woning wilt kopen, waarbij je niet volledig zeker bent van de bouwkundige staat? Je kunt dit op verschillende manieren laten doen en het is de kosten over het algemeen meer dan waard. Laat onder andere goed kijken naar zaken als lekkages, houtrot of houtworm. Dit zijn belangrijke elementen, aangezien het bouwkundig rapport samen met de taxatie aan kan geven wat de waarde van de woning is, in verhouding tot de vraagprijs die men heeft bepaald.

Bouwkundige keuringen vergelijken

Wil je een goed beeld krijgen van de mogelijke bouwkundige keuring, bijvoorbeeld door bedrijven die dit aanbieden met elkaar te vergelijken? Maak dan gebruik van de website www.bouwkeuringvergelijk.nl. Je hebt daar de mogelijkheid om de verschillende keuringen op een rijtje te zetten, om vervolgens direct een offerte aan te vragen. Mocht je in je omgeving mensen kennen die met hetzelfde bijltje hebben gehakt, dan kun je die uiteraard ook om advies vragen.

Soort bouwkundige keuring

Wil je liever gebruik maken van de verschillende bouwkundige keuringen die er beschikbaar zijn vanuit de bekende instanties in Nederland? Je kunt onder andere gebruik maken van de aankoopkeuring van Vereniging Eigen Huis. Dit geeft een goed beeld van de bouwkundige staat van de woning. Als lid van de vereniging krijg je bovendien korting. Daarnaast kun je een bouwkundige keuring uit laten voeren door ADA Keur. Deze instantie heeft een landelijke dekking en je kunt kiezen uit diverse keuringen, van een basiskeuring tot een uitgebreide keuring. Ook bieden ze een “meeloopkeuring” aan, in dit geval loopt er een bouwkundig adviseur mee tijdens de bezichtiging, die een eerste globale inschatting geeft van wat er eventueel nog aan het huis moet gebeuren en hoeveel dit ongeveer gaat kosten. Op een later tijdstip kun je het huis dan nog uitgebreider laten keuren, dit gaat puur om een snelle indruk van de bouwtechnische staat van het huis.

Kosten bouwkundige keuring fiscaal aftrekbaar

Kies je voor een bouwkundige keuring, maar wil je de kosten graag beperken? Je mag de kosten van een bouwkundige keuring aftrekken van de inkomstenbelasting, net als de hypotheekrente die je betaalt (als je aan de daarvoor gestelde voorwaarden voldoet). Je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren voor het kopen van een woning, maar bijvoorbeeld ook met het oog op een verbouwing.

Wil je de hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is het tegenwoordig niet langer verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, al is dat aan de andere kant natuurlijk nog wel altijd een verstandige zet.