Bieden

Wil je bieden op een huis, omdat je van plan bent om het te kopen? Dat kun je op verschillende manieren doen. Het is van belang om er rekening mee te houden wat er komt kijken bij het uitbrengen van een officieel bod. Op die manier zorg je ervoor dat het bod vast komt te staan en zowel jij als de verkoper de mogelijkheid hebben om de volgende stap te zetten.

Manier van bieden

Je kunt in principe op verschillende manieren bieden. Houd je er niet van om te onderhandelen? Dan is het verstandig om een bod te doen en hierbij direct aan te geven dat het gaat om een eindbod. De verkopende partij hoeft alleen maar te reageren of het bod akkoord is. Het nadeel van deze methode is dat je er niet achter komt welke onderhandelingsruimte er is, waardoor de verkoop op een klein verschil af kan ketsen. Het voordeel is dat je geen lange onderhandeling in hoeft te gaan.
Houd je er aan de andere kant wel van om wat te onderhandelen en uit te proberen waartoe de ander bereid is? Dan kun je een bod uitbrengen, zonder dat je aangeeft dat dit het eindbod is. De kans is groot dat de verkopende partij een tegenbod uit zal brengen, waarop jijzelf weer een bod kunt doen. Stel voor jezelf een maximum dat je wilt/kunt betalen en ga daar met het eerste bod onder zitten. Probeer argumenten te verzamelen waarom de woning minder waard zou zijn dan de vraagprijs die men heeft ingesteld. Achterstallig onderhoud kan bijvoorbeeld zo’n argument zijn, er moeten kosten gemaakt worden om dit te herstellen (bijvoorbeeld schilderwerk).

Mochten er veel gegadigden zijn voor de woning, dan kan de makelaar ook overgaan tot schriftelijke biedingen. Iedere aspirant koper levert dan schriftelijk zijn bod in bij de makelaar; degene met het hoogste bod mag zich de gelukkige nieuwe eigenaar noemen.

Officieel bod uitbrengen

Worden jullie het eens over de prijs voor de woning? Dan kun je een officieel bod uitbrengen. Dit doe je over het algemeen onder voorbehoud van financiering. Dat betekent dat je onder het koopcontract uit kunt, op het moment dat je de financiering niet rond krijgt. Dit is een ontbindende voorwaarde, dus als je geen hypotheek kunt krijgen, wordt de koopakte ontbonden. Een andere ontbindende voorwaarde kan bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring zijn. Mocht de woning teveel gebreken vertonen of komt het bedrag aan herstel hiervan boven een van tevoren vastgestelde grens, dan kun je je bod intrekken en de koop ongedaan maken.

Kopers hebben daarnaast een bedenktijd van 3 dagen na ontvangst van de door de verkoper ondertekende koopakte. Binnen die 3 dagen kan de koop zonder opgaaf van reden geannuleerd worden. Het beste kan dit schriftelijk aan de verkoper worden doorgegeven, waarbij het uiteraard wel netjes is een reden te noemen, maar dit is dus niet verplicht.

Als de koop doorgaat, dien je na te denken over een opleverdatum, de keuze van de notaris (als koper mag jij bepalen bij welke notaris de akte gepasseerd wordt) en natuurlijk de manier waarop men de levering uitvoert. Neem in het koopcontract op dat dit ontruimd, vrij van huur en andere gebruiksrechten en aanspraken wegens huurbescherming gebeurt, zodat jij de woning in kunt en je daarbij geen problemen ervaart. Meestal is dit standaard in de koopakte opgenomen, maar check dit voor de zekerheid nog even goed! Voordat je naar de notaris gaat, kun je een inspectie in het huis doen. Geef dit ruim van tevoren aan, zodat daar tijd voor kan worden vrijgemaakt. Je kunt dan voordat je naar de notaris gaat controleren of het huis inderdaad leeg is en volgens afspraak is achtergelaten. Ook de meterstanden worden dan opgenomen, zodat hierover later geen discussie ontstaat.