Huis kopen zonder hypotheek

Wil je een huis kopen zonder hypotheek, bijvoorbeeld omdat je een erfenis gehad hebt, of er vermogen beschikbaar is dat je wilt gebruiken om een woning te kopen? Hieraan zijn zowel voor- als nadelen verbonden, waardoor het van belang is om de juiste afweging te maken.

Geen hoge en jarenlange schuld

Het grote voordeel van een woning kopen zonder hypotheek is dat je geen jarenlange schuld hoeft aan te gaan om de woning te kunnen kopen en je dus ook niet in de betalingsproblemen komt als je inkomsten teruglopen door bijvoorbeeld werkloosheid. De afgelopen jaren zijn er vele woningen ‘onder water’ komen te staan. Dit betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Het probleem hiervan is dat er financiële problemen kunnen ontstaan, op het moment dat de woning verkocht moet worden.

Geen financieringskosten

Een bijkomend voordeel van het kopen van een huis zonder hypotheek is dat er geen financieringskosten bij komen kijken. Dit heeft onder andere te maken met het opmaken van de hypotheekakte door de notaris, maar ook met de financieringskosten in de vorm van een advies en een afsluitprovisie voor de bank. Sinds 1 januari 2013 is het hypotheekverstrekkers niet langer toegestaan om provisie uit te betalen aan hypotheekadviseurs. Dat betekent dat je een eventueel hypotheekadvies af dient te rekenen bij de adviseur. Sluit je de hypotheek zonder advies af? Dan zal de hypotheekverstrekker je nog altijd €500 – €1.000 aan kosten in rekening brengen, dus betalen doe je sowieso. Het is daarom altijd verstandig om professioneel advies in te winnen, zeker als je je eerste huis koopt.

Geen fiscaal voordeel

Houd er aan de andere kant rekening mee dat je een interessant fiscaal voordeel mis kunt lopen, op het moment dat je besluit om geen hypotheek af te sluiten. Op het moment dat je een hypotheek afsluit waarmee je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek betaalt de fiscus mee aan de kosten van je woning. Afhankelijk van je inkomen kun je tot een bepaald percentage van de hypotheekrente aftrekken, waardoor je op een relatief voordelige manier kunt wonen en je eigen vermogen gewoon beschikbaar blijft.
Houd er ook rekening mee dat er sprake is van een grote ‘overwaarde’ zodra je de woning verkoopt, namelijk de gehele opbrengst. Je dient dit bedrag volledig in te zetten als je later toch een woning met behulp van een hypotheek wilt kopen, anders betaal je vermogensbelasting.