Taxatie

Wil je een taxatie uit laten voeren voor een woning die je wilt kopen, of ben je benieuwd hoe zoiets dergelijks in zijn werk gaat? Een taxatie is een waardebepaling voor een woning, op basis waarvan je kunt bepalen wat een reële vraagprijs is, zodat je de onderhandelingen sterk in kunt gaan. Tijdens een taxatie let de taxateur onder andere op het aantal vierkante meters, de aanwezigheid van een tuin en eventueel achterstallig onderhoud.

Hoe werkt een taxatie

Je kunt een taxatie uit laten voeren door een taxateur, vaak is dat een makelaar. De makelaar van de verkopende partij kan de taxatie t.b.v. jouw hypotheek overigens niet uitvoeren, dit zal door een onafhankelijke partij moeten gebeuren, want de makelaar van de verkopende partij is er natuurlijk ook bij gebaat dat de opbrengt van het huis zo hoog mogelijk is. Vaak schakelt de verkopend makelaar een “concullega” in, dus een makelaar van een ander makelaarskantoor. Deze zal op zijn beurt ook weer zijn klanten doorsturen voor taxaties.

Huizen in de buurt

Een taxatie vindt plaats op basis van de waarde van de woning, als individueel object. Daarnaast wordt de woning vergeleken met andere, soortgelijke huizen in de buurt, die onlangs verkocht zijn. De waarde zal niet heel ver van deze waarde afliggen, tenzij de woning niet vergelijkbaar is door bijvoorbeeld slecht onderhoud of minder luxe.

Waardebepalende factoren

Op het moment dat een taxateur een taxatie voor jullie uit gaat voeren zal hij of zij naar een aantal zaken kijken. Het is hierbij, naast de pluspunten van het huis zelf, vooral van belang hoe de locatie van de woning is. Ligt de woning dichtbij winkels en andere faciliteiten en hoe is de buurt verder? Ook zaken als gratis parkeren en parkeergelegenheid, bereikbaarheid e.d. spelen een rol.