Bezichtigen

Ga je binnenkort een huis bezichtigen? Het is altijd verstandig dit niet alleen te doen als je geen partner hebt, neem een goede vriend/vriendin of je ouders mee voor een goed oordeel. Mocht je zaken over het hoofd hebben gezien, dan heeft de ander er misschien op gelet. Bovendien ben je waarschijnlijk zo euforisch dat je een huis gaat kopen, dat je misschien niet kritisch genoeg bent waar een ander dat wel is. Dat de kozijnen geschilderd moeten worden, vind je misschien niet zo erg, maar als je dit gaat uitbesteden aan een professionele schilder, kan dit al gauw 1.000 euro of meer gaan kosten.

Scheuren en vochtplekken

Houd er rekening mee dat de eerste indruk altijd een belangrijk signaal afgeeft. Daarnaast kun je op zoek gaan naar eventuele opvallende plekken als scheuren en vochtplekken. Maak daarnaast gebruik van een checklist, om de verschillende kamers in de woning door te lopen en in ieder geval geen belangrijke zaken over het hoofd te zien.

Kom je tijdens het bezichtigen van de woning scheuren of vochtplekken tegen op de wanden of de plafonds? Dan is het verstandig om dit direct aan te geven bij de makelaar en bovendien duidelijk te vragen of hij of zij hier een verklaring voor heeft. Waar komt dit vandaan en hoe zorg je ervoor dat de problemen niet groter zullen worden?

Checklist huis bezichtigen

Maak bij voorkeur gebruik van een checklist om een huis te bezichtigen. Ga na hoe het zit met het gas, water en de elektra (hoe hoog is het verbruik, is er enkel of dubbel glas in de woning?), maar kijk ook goed naar de vloeren, fundering en natuurlijk de keuken die er aanwezig is. Let in de badkamer op schimmelvorming en vraag hoe de ventilatie geregeld is. Hoe zit het met het onderhoud van de woning en zijn er onderdelen in de woning die aan vervanging toe zijn? En hoe staat het met de cv-ketel? Is die in eigendom of gehuurd? En wanneer is deze voor het laatst onderhouden?

Bij oude woningen kan het ook zeker geen kwaad te informeren naar de riolering, is deze in de loop der jaren vervangen of liggen er nog oude rioolbuizen? En is het een open systeem of is jouw riolering direct afgetakt naar het hoofdriool? In dit laatste geval zul je weinig hinder ondervinden van buren die van alles door hun toilet spoelen (etensresten, frituurvet, enz.), maar bij een open systeem kun je er behoorlijk last van hebben en ontstoppingsbedrijven rekenen een tarief per meter, dus als je pech hebt, kost het al gauw een paar honderd euro om de boel te ontstoppen. Het landelijk opererende bedrijf RRS (www.rrs.nl) met de slogan “Geen stress, bel RRS” biedt naast een all-in tarief ook voordelige servicecontracten, waarbij je naast een vast bedrag per jaar alleen een kleine vergoeding voor voorrijdkosten betaalt (zo’n 15 euro).

Het is ook verstandig om goed te kijken naar eventuele bestemmingsplannen voor de wijk. Als je vrij uitzicht hebt, hoeft dit nog niet te betekenen dat dit ook altijd zo blijft. Misschien zijn er wel plannen voor een snelweg of de bouw van een hoog flatgebouw, dus zorg dat je hier zekerheid over hebt voordat je de koopakte tekent.